24 September, 2010

alien: indah hidup ini

Hidup perlu kerja
Tidak kira kerja pejabat, estet, kebun, ladang
Mana-mana pun asalkan kerja
Halal ~

Bahkan dalam agama pun menyuruh kita kerja
Bekerjalah kamu seolah - olah kamu akan hidup seribu tahun lagi, dan beramal seperti kamu akan mati esok hari
Kerja itu penting
Amalan juga penting
Seimbang; Dunia dan Akhirat
Baru indah hidup ini

+++++++++++++++

Lagi dua puluh nam saat jam menunjukkan waktu pulang
Sally dan Maznah masing - masing sedang touch up muka kat cermin kecik
Nak pergi dating kot
Si Azman pulak sibuk menyisir rambut mengadap cermin tingkat yang dah di tinted
Sambil menyembur perfume yang baru di beli semalam

Si Gopal pulak tengah bermesra dengan telefon; sms lah
Si Garry pulak sedang menghabiskan titisan terakhir Horlicks panasnya; sungguh nikmat.. katanya lah

Lampu ruang resepsi/penyambut tamu dipadam
Maka semua pun laju keluar dari office
Termasuk Jerry yang baru keluar tandas dan Jeff budak despatch yang baru bangun tidur

Zup.. zap..
Tak sampai sepuluh seken
Office dah kosong

Tapi ada satu ruang wokstation masih terang

*Kembali ke 5 minit sebelum waktu pulang 

"Saya nak awak siapkan ini.. esok pagi saya nak.." katanya kepada Sadik sambil meletakkan beberapa helai lakaran di atas mejanya.

Peluh jantan mula menitik ketika melihat lakaran tersebut
Sambil menelan air liur dia menggerakkan tetikus komputernya dan melihat pengurusnya berjalan menuju ke pintu utama dan menghilang di balik daun pintu.

Tinggal dia seorang bersama lampu workstation yang terang

Hidup ini sangat indah kan ....
Hehehe




3 comments:

mcjust.lol said...

err.. hidup ni tak berapa nak indah. sebab essay 1000words aku tak siap lagi.

and the submission date is tomorrow. T_______T

h a n i e said...

hahha..takpe..keje dengan ikhlas...hasilnya lebih berkat..

:P

alien said...

mcjust.lol:
rileks la 1000 words je.. keh2
aku penah gak alami, esok nak submit plak tu kan..

hanie:
betul2