28 September, 2010

alien: masa lapang

"Hairi .. ko boleh .."
"Laju lagi dude.. laju lagik.."
"Come on.. come on"
Kamal menjerit memberi semangat sambil mengekori belakang Hairi
Tapi dia masih bergerak perlahan, tak laju pun.
Yang laju cuma air liur Kamal yang terjun bersepah - sepah dari mulutnya.
Tak senonoh langsung.


"Tak jauh dah...laju - laju!!!"
Basri yang datang dari arah bertentangan memberi semangat juga.
Terkejut si Kamal yang berada di belakang Hairi.
Pucat mukanya mcam terlihat Lady Gaga.

Tiba - tiba, semangat Hairi yang kian lemah mencanak - canak naik.
Meningkatkan adrenalin dalam tubuhnya serentak menjanakan tenaga kepada otot - otot di badannya. Otot yang tidur tadi dikejut bangun secara paksa.

Dari kejauhan dia terlihat Emilia sedang berbual dengan Emy dan Lia.
Bergelak tawa. Terlihat sedikit lesung pipit di pipinya.
Itulah gadis yang diminatinya dalam diam.

Makin laju dan laju dia berjalan, suntikan semangat baru macam ubat kuat.
Bukan dadah. Itu haram tau.


"Hoi, slow sikit.. laju nye ko jalan..!!" laung Kamal mengah.
Sejak naik pangkat jadi Supervisor ni, dia dah jarang work out. Jadi, dia dah kurang fit.
Hairi buat tak endah dengan laungan Kamal.
Hatinya tiba - tiba dilanda musim bunga yang hebat.
Terasa langkahan kakinya terasa ringan.


Semakin laju dia berjalan, semakin lebar senyum terukir di bibirnya.
Kamal pulak makin jauh di tinggalkan di belakang. Tercungap - cungap.
Kemunculan Emilia benar - benar memberi impak yang besar kepada prestasinya.

Tiga puluh tiga saat kemudian,
Dia sudah sampai ke tempat tujuan. Tempat mengumpul makanan sebelum diagih - agihkan.
Senyum masih melebar. Terus melebar.

Pada masa yang sama di tempat yang lain.
Emi dan Lia bertempiaran lari menyelamatkan diri.
Malang bagi Emilia kerana menjadi santapan ... si Cicak.
Hidupnya sudah sampai noktah.

Kamal baru sampai di tempat pengumpulan makanan. Dia penat. Dia menjadi pelik tatkala melihat Hairi termenung sambil tersenyum lebar. Lebar lebar lebar ...
Kesian Hairi .. cintanya baru nak bermula.
Realitinya, hidup si cinta dah tamat.
Tapi dia tidak tahu.. tidak tahu.

Sadik tersenyum puas.
Sedikit gembira ketika menamatkan imaginasi dalam kotak mindanya.
Dia berjaya ...


"Best jugak tengok semut buat kerja ni ... dari layan cerita kat TV yang tah pape tu .."
hatinya berkata.

"Terhibur... "
Dia tersenyum lebar. Lebar lebar lebar.
Heh.





Erk.

Lain macam cara Sadik berhibur ya...


4 comments:

mirachantek said...

" Yang laju cuma air liur Kamal yang terjun bersepah - sepah dari mulutnya.
Tak senonoh langsung. "

tak boleh blah!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

muhasabah diri nampak... jangan ko kacau semut tu sudah ko kacau orang ngan ufo ku tu lagi ok...nice n3

sastraboy said...

baek punya twist. haha.

alien said...

mirachantek:
keh2... keh2
imaginasi yg liar

brutalsolo:
kacau org ngn UFO gak style kan
hehe

sastraboy:
twisties, misti mau~