03 March, 2011

alien: wau yang bebas



gambar dari PhotoMalaya


"... angin, bawalah aku terbang bebas bersamamu ..."





Sedikit info:
Wau atau layang-layang adalah warisan budaya Malaysia.
Terdapat pelbagai jenis wau antaranya wau burung, wau pari .. dan yang paling popular adalah wau bulan. Keindahan wau bulan yang unik telah diabadikan pada wang syiling 50 sen di negara kita. Selain menjadi logo kepada Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS).

Mitos permainan Wau:
Mengikut satu cerita, wau itu pada awalnya adalah permainan tanpa nama. Permainan yang dimainkan oleh kanak-kanak ini diperbuat dari daun tertentu yang diikat pada tulang belakang daun tersebut dengan tali kelopak batang pisang atau urat-urat daun nenas. Wau dimainkan di tempat yang berangin. Satu waktu, permainan tanpa nama itu putus talinya, dan anak itu pun menangis “wa,wa,wa,wa…”, maka, menurut yang empunya cerita, lahirlah perkataan "Wau" (dipetik dari wikipedia).

Kisah lanjut sini.
Sini website Daftar Warisan.

Nice kan mitos dia ..
Funny but interesting ..

Aku belum pernah main wau bulan.
Layang - layang biasa tu pernah lah main di satu masa dahulu.
Di kampung aku ni permainan layang - layang ikut musim, tapi biasa kita boleh nampak orang main layang - layang di pantai. Di taman dekat Selayang pun ada satu port main layang - layang, diorang main tak ikut musim sebab situ kawasan berangin.

Kepada yang belum tahu.
Layang - layang sekarang dah canggih, tak pakai buluh dah.
Pakai besi pun boleh terbang..

Itu yang kita panggil .. teknologi ~
Hehe

Nak tengok layang - layang atau wau yang unik dan cantik?
Tunggu lah ketibaan "Pesta Wau" ye
Macam-macam jenis ada, dari yang simple hingga yang complicated
Dari yang kecil hingga yang besar 
Ada harga yang cecah ribu - ribu pun ada beb !!

Cool ~
Uniknya wau atau layang-layang ni ..
Satu dunia pun bermain permainan ini ..
Permainan yang bersifat global ..


8 comments:

redza said...

masa kecik2 dulu aku penah main layang2 buat dri lidi dan kertas sokabar jer huhu best wooo..pas naik skolah menengah sempat jugak main wau bulan dan wau puyuh

bujal X said...

wow!!!

Kazaztan Team said...

saya main pondok-pondok

- GC - said...

sy main kawin-kawin. haha

gadisBunga said...

aku tak penah dapat naikkan layang-payang. wau apetah lagi. tangan bangku kot. huhu~

tapi kan, ko penah tgk ada wau remote control kat singapore? gi sana nanti aku nak grab satu!

Daddy Ziyyad said...

dulu aku terror buat wau.

tapi itu dulu....

~miahaha

h4ni3 said...

dulu main layang-layang..

selalu putus talinya! huhuhu

alien said...

redza:
wau tak sempat main,
gasing sempat ah
siap main dalam kelas depan ada ustaz~

bujal X:
wowowowow~

kazaztan Team:
saya pernah main masak2 masa pat taun

GC:
keh2
yg tu tapenah men

gadisBunga:
grab due~
nak satu

daddy ziyyad:
cerita dulu2 best
buat tersenyum aje
ngeee~

h4ni3:
macam lagu allycats saje~