06 July, 2011

alien: Peludah Warna: A Samad Said

Peludah Warna

Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.

Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.

Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

1. 7. 11. A. SAMAD SAID

Dipinjam dari sini: Peludah Warna


14 comments:

cikceriacorner said...

dalam maksudnye...

redza said...

ramai yg takut dgn kaler kuning skrang nih

bujal X said...

dem~aku baca dalam suara a samad said~feeling abis!

gadisBunga said...

a samad said - legend!

fa-in said...

ohhh

mirachantek said...

agak-agak kalo aku pakai baju spongebob kena dakwa sokong perhimpunan tu tak?

hoho

Kazaztan Team said...

dulu kuning bukan warna popular...

Azira Mohamad said...

pergh..this poem is really meaningful.

Daddy Ziyyad said...

nak tunggu janggut dan misai panjang & putih macam beliau, baru feel baca sajak ni! haha

NOOR FATIN said...

best jugak. hee

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
kuning itu satu warna dalam kehidupan

MamaEma said...

isu kaler kuning ini hangat sekarang...

Hans said...

wah
nice la a.samad said punya sajak nih

Himpunan Kata - Kata Hikmah Hans Hanis

Anak Wak Mail said...

erk..siyes tak paham!