25 August, 2011

alien: jerung itu

Secara tiba-tiba terlintas dalam fikiran aku,
apakah akan terjadi dengan seekor ikan jerung yang aggresif di laut lepas andai secara tiba-tiba ditangkap dan dilepaskan di sebuah kolam yang kecil. Dan bermulalah kitaran hidupnya di ruang yang sempit itu sejak itu. Mengadap dinding kolam yang menghalang kebebasannya bergerak. Berlegar-legar di ruang sempit itu.

Apa yang jadi dengan psikologi ikan jerung itu.
Apa akan jadi dengan sikapnya yang dulu aggresif.

Kini terkongkong oleh keluasan kolam; kecil. Terkekang tenaganya yang dulu ghairah mengejar dan membaham mangsanya.Terikat kebebasannya.

Pasti sukar untuk jerung itu.





16 comments:

Daddy Ziyyad said...

Terbantut tumbesaran jerung tu.

nasyrun said...

jerung tu jadi gemuk dan pemalas, macam ba

alien said...

Daddy Ziyyad:
em, tumbesaran..yap

nasyrun:
macam baaasikal yg tak dikayuh

nasyrun said...

macam barisan yang kucar kacir?

Kazaztan Team said...

akan mengelupurlah ke daratan mecari mangsa...

Anak Wak Mail said...

aku pasti,,lama2 jerung tu boleh jadi gila..dan akan jadi lebih buas dari biasa!

alien said...

nasyrun:
macam baaaadan yg lemah..

Kazaztan Team:
peh,
nnti ada istilah Jerung Darat plak
Buaya darat ada pesaing baru

Anak Wak Mail:
peh, kesimpulan yg dasat

h4ni3 said...

mesti dia kata, pehal la hari2 aku asik jumpa benda yg sama jer.. boringnya..

Sang Harima said...

Jerung pun main poker dengan kawan dia. Ataupun bersosial melalui internet?

fa-in said...

ko terfikir jerung sbb mengidam ikan jerung masak berlada ke. keh2

fndrocka said...

entahlah.

tapi mati itu pasti

YOUsoF said...

Hanya ketahanan mental dan fizikal si jerung yang akan menentukan kehidupannya.... ;D

wahida said...

mesti tak lama pas tu dia mati...huhu...

wahida said...

selamat hari raya...
ampun maaf dipinta kalau ada terkomen over kat sini yer....

Iliana said...

Selamat Hari Raya ^^

alien said...

h4ni3:
hehehe
mungkin jugak kan

Sang Harima:
ha'`ah
camne lu tau ni..
lu jerung gak ke

fa-in:
adae ke?
nak nak nak!

fndrocka:
ya bro,
aku teringatkan hal mati semalam..
nnti2 la kalau rajin aku up post

YOUsof:
heeee
akan hilangkah kebuasannya enck?

wahida:
selamat hari raya jugak!

Iliana:
Selamat hari raya